Wellicht is het de eerste keer dat uw kind naar de tandarts gaat, maar maakt u zich geen zorgen. Bij Mondzorgpraktijk Statensingel zijn we gespecialiseerd in het behandelen van kinderen. Het is verstandig om uw kind al vanaf de doorbraak van de eerste tandjes mee te nemen naar de tandarts, zodat het wennen is aan het tandartsbezoek en eventuele klachten voorkomen kunnen worden. Bovendien kunnen we zo gaatjes en andere gebitsproblemen vroegtijdig signaleren en behandelen. Tijdens het bezoek leren we uw kind op een leuke en speelse manier hoe het op de juiste manier moet poetsen en welke eet- en drinkgewoonten de mondgezondheid kunnen ondersteunen.
Ongelukjes bij kinderen
Goed nieuws, want het is mogelijk om een afgebroken blijvende tand te laten herstellen! Afhankelijk van de schade kan de tandarts verschillende behandelingen toepassen, zoals het vullen van de tand of het plaatsen van een kroon. Het is belangrijk om zo snel mogelijk naar de tandarts te gaan, zodat verdere schade aan de tand voorkomen kan worden. Bij ernstige schade kan het zijn dat de tandwortel beschadigd is en dan kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. De tandarts zal u informeren over de mogelijkheden en de beste behandeling voor uw situatie adviseren.
Duimzuigen en de speen
De invloed van duimzuigen op het gebit
Kleine kinderen hebben vaak een grote zuigbehoefte, waardoor duimzuigen en het zuigen op een speen veelvoorkomend is. Hoewel dit niet per se schadelijk is, is het wel verstandig om deze gewoontes af te leren voor het zesde levensjaar. Op deze leeftijd breken namelijk de permanente tanden door. Door het aanhoudende zuigen op vingers of een speen kan de stand van de kaak veranderen, waardoor tanden scheef gaan staan en mogelijk een beugel noodzakelijk is. Daarnaast kan het ook invloed hebben op de spraakontwikkeling van het kind, dus stimuleer uw kind om te stoppen.
Hoe stopt u deze gewoonte?
Dit kan een behoorlijke uitdaging zijn, maar het is verstandig om rond de eerste verjaardag te beginnen met het afwennen van deze gewoontes. Als uw kind ouder is dan acht maanden, is de zuigbehoefte vaak al verminderd, waardoor het gemakkelijker kan zijn om te stoppen met de speen of het zuigen op de duim. Hieronder vindt u enkele tips om uw kind optimaal te ondersteunen en te voorkomen dat de stand van het gebit wordt beïnvloed:
* Geef complimenten en toon begrip;
* Stimuleer goed gedrag met stickers, cadeautjes, etc;
* Oefen geen druk uit, maar ga stapsgewijs te werk;
* Word niet boos, want dit werkt ook averechts;
* Geef de speen overdag niet meer, maar beperk het tot het slapengaan;
* Verwacht niet teveel tijdens spannende periodes, zoals feestdagen, verjaardagen of veranderingen in de persoonlijke sfeer;
* Bied in plaats van de speen een knuffel aan bij het naar bed gaan.
Fluoride
Fluoride gebruiken bij kinderen
Fluoride is regelmatig in het nieuws vanwege de gezondheidsrisico’s die eraan kleven. In lage concentraties is fluoride echter noodzakelijk voor een gezond gebit en daarom wordt er in kindertandpasta vaak een kleine hoeveelheid verwerkt. Het is belangrijk dat kinderen niet te veel tandpasta inslikken en na het poetsen goed uitspugen. Het gebruik van fluoride is wetenschappelijk onderbouwd, zodat u erop kunt vertrouwen dat u uw kind altijd de juiste hoeveelheid toedient.
Fluoridegebruik per leeftijdscategorie
Bij baby’s tussen de 0 en 1 jaar komen de eerste tandjes door. Dit is een zeer belangrijke stap in de ontwikkeling van het gebit, dus poets ook vanaf dit moment eenmaal per dag met een zacht borsteltje. Gebruik peutertandpasta met fluoride, zodat de tandjes de juiste hoeveel krijgen om sterk te worden.
Bij kinderen van 2 tot 4 jaar is het essentieel om tweemaal daags te gaan poetsen. Doe ook dit weer met peutertandpasta met fluoride, zodat uw kind enkel het goede krijgt.
Is uw kind ouder dan vijf jaar, dan gaat u over naar het gebruik van juniortandpasta of tandpasta voor volwassenen, maar denk erom: lees goed of de dosis geschikt is voor uw kind.
Gaatjes bij kinderen voorkomen
Tandbederf
Ons gebit ondergaat natuurlijke slijtage, maar u kunt de slijtage beperken door aandacht te besteden aan het voedingspatroon van uw kind. Ook een goede mondhygiëne draagt bij aan een optimale mondgezondheid. Lees verder voor handige tips waar u uw voordeel mee kunt doen. Veel adolescenten hebben last van ernstige slijtage, die voornamelijk veroorzaakt wordt door het drinken van suikerhoudende dranken. Eenmaal verdwenen tandglazuur kan niet meer worden hersteld.
Tips om gaatjes bij kinderen te voorkomen
* Zuur fruit en zure dranken vernietigen het tandglazuur, dus nuttig dit met mate;
* Drink incidenteel zulke dranken, maar altijd met een rietje;
* Bied uw kind voornamelijk thee, water of zuivel aan;
* Las maximaal zeven eet- en drinkmomenten per dag in;
* Zuig niet op zuur snoep en gebruik geen vitamine C zuigtabletten;
* Poets de tanden niet vlak na het nuttigen van zure dranken, zoals vruchtensap;
* Gebruik fluoridetandpasta voor kinderen.
Gewoon Gaaf
Bent u op zoek naar een geschikte Kindvriendelijke tandarts in Gouda?
U vindt onze betrokken en kindvriendelijke tandarts in Gouda bij Mondzorgpraktijk Statensingel. Wij zijn bijzonder trots op onze behandelmethode voor jonge kinderen, genaamd ‘Gewoon Gaaf’. Bij deze behandeling worden ouders en kinderen intensief betrokken, geadviseerd en begeleid. Door onze aanpak zien we over het afgelopen jaar een verbetering van meer dan 80% in de mondhygiëne bij kinderen. Het voorkomen van tandplak speelt hierbij een essentiële rol.
Onze nieuwe aanpak zorgt ervoor dat gaatjes en tandvleesproblemen geen kans meer krijgen! Wilt u ook dat uw kind een gezond gebit heeft zonder problemen?
Ons preventieve behandelprogramma ‘Gewoon Gaaf’ maakt ouders en kinderen, op een speelse manier, zichtbaar hoe een goed gebit behouden kan worden. Geef gaatjes en tandvleesproblemen geen kans! In samenwerking met het Ivoren Kruis leggen wij de nadruk op preventieve mondhygiënische behandeling, in plaats van curatieve behandeling.
Zo zijn er gerichte behandelplannen ontwikkeld voor vier verschillende leeftijdsgroepen:
0-2 jaar (doorbraak eerste tandjes);
2-5 jaar;
6-10 jaar;
10-18 jaar.
De programma’s zijn afgestemd op de tandproblemen per leeftijdscategorie en hebben tot doel gaatjes, tanderosie, tandplak en tandvleesproblemen te voorkomen. Hierdoor wordt er actie ondernomen, waardoor behandelen achteraf vaak niet meer nodig is. Dit scheelt niet alleen in de bezoekjes, maar ook zeker in de kosten.
Hoe ziet ons preventieprogramma voor kinderen eruit?
* Individuele aanpak om gaatjes te voorkomen voor kinderen van 0 tot 18 jaar en hun ouders;
* Samenspel tussen kind, ouder en mondzorgverlener;
* Individueel risico van ieder kind is bepalend voor de aanpak vanaf het doorkomen van de eerste tand;
* Het gebit is de verantwoordelijkheid van de ouder;
* De mondzorgverlener is de coach;
* Beloning: een gaaf gebit zonder boren, trekken of tandvleesproblemen.
De Kindvriendelijke tandarts in Gouda neemt alle tijd voor instructie, poetsmethoden, controle op de voortgang en voedingsinstructies. Daarbij is hij alert op afwijkingen in gedrag of gesteldheid, welke een gezonde gebitsontwikkeling nadelig kan beïnvloeden. Kinderen kunnen in een ontspannen sfeer wennen aan de tandarts en spelenderwijs kennismaken met het belang van een goede verzorging van de mond.
Uiteraard verschilt dit per behandeling, die nodig is voor uw kind(eren). Verzekeraars willen meewerken aan preventieve behandelingen, waardoor u de financiële voordelen heeft. Deze behandelmethode, voor kinderen tot 18 jaar, valt binnen de vergoeding van de basisverzekering. Hierdoor voorkomt u extra kosten of 20% eigen risico. Om de hele kleintjes te laten wennen aan het tandartsbezoek, mogen zij allereerst naar de speelkamer om van de glijbaan af te gaan, en met op afstand bestuurbare auto’s, knuffels of poppen te spelen.
Hierdoor wordt een tandartsbezoek niet als eng, maar als leuk ervaren en verdwijnt de angst voor de tandarts. We laten de hele kleintjes zelf bepalen wanneer ze voor het eerst in de stoel van de tandarts willen plaatsnemen, zodat de regie bij uw kind blijft. Wilt u eens een bezoekje brengen aan deze Kindvriendelijke tandarts in Gouda? Bel dan direct met 0182 – 68 68 00, zodat u alvast een afspraak heeft staan.
Leren tandenpoetsen
Wellicht heeft u hier al gelezen dat kinderen eerder gaatjes en tandbederf hebben dan volwassenen, omdat hun tandglazuur nog niet volledig is uitgehard. Mondhygiëne is voor iedereen, ongeacht de leeftijd, van belang. Het is daarom verstandig om hiermee te beginnen vanaf het moment dat de eerste tandjes doorkomen. Kinderen willen graag zelf leren poetsen, dus het is goed om ze hierin te stimuleren. Echter, bij kinderen tot tien jaar is het belangrijk dat er minimaal eenmaal per dag wordt nagepoetst om ervoor te zorgen dat aanslag grondig wordt verwijderd.
Stapsgewijs tandenpoetsen bij kinderen
Bij het tandenpoetsen houdt u een vaste volgorde aan:
1. Binnenkant: plaats de tandenborstel op de kiezen en beweeg rustig heen en weer. Start achterin en werk naar voren, maar oefen niet teveel druk uit. Reinig de boven- en onderkant;
2. Buitenkant: Werk nu de buitenkant van tanden en kiezen af op dezelfde manier, zowel boven als onder;
3. Bovenkant: Sluit af met een poetsen van de kauwvlakken, die bovenop de tanden en kiezen liggen.
Welke tandpasta gebruiken?
Fluoride is essentieel bij de ontwikkeling van het gebit, maar om gezondheidsredenen mag deze tandpasta niet worden ingeslikt. Zorg ervoor dat u bij het leren tandenpoetsen aandacht besteed aan het ritueel: niet doorslikken, maar uitspugen!
Periodieke controle tandarts
Met uw kind regelmatig naar de tandarts
Ook kinderen hebben regelmatig een periodieke controle bij de tandarts nodig. Neem uw kinderen mee wanneer u zelf op controle gaat, zodat ze al vanaf jonge leeftijd gewend raken aan de situatie. Bij Mondzorgpraktijk Statensingel in Gouda leren we uw kind spelenderwijs hoe ze hun mondgezondheid kunnen optimaliseren, via ons ‘Gewoon Gaaf’ programma. We geven poetsinstructies en werken samen aan een goede mondgezondheid. Bij kinderen is het glazuur nog niet zo hard als bij volwassenen, waardoor gaatjes gemakkelijker kunnen ontstaan.
Tandheelkundige zorg wordt vergoed
Bij kinderen tot en met 18 jaar worden de controles en behandelingen (met uitzondering van orthodontie) vergoed vanuit de basisverzekering, waardoor er geen enkele reden is om niet regelmatig een bezoek te brengen aan de praktijk. Een tandartsbezoek is op deze manier namelijk geheel gratis!
Tanden wisselen
Wanneer begint het tanden wisselen?
Bij kinderen vanaf een jaar of zes begint het melkgebit ruimte te maken voor de permanente tanden en kiezen. Hierdoor wordt het bekende ‘fietsenrekje’ vaak zichtbaar, wanneer de blijvende tanden de melktandjes omhoog duwen. De melktanden vallen eruit en de permanente tanden blijven zitten, zodat er een prachtig mooi gebit ontstaat. Bij kinderen vanaf een jaar of twaalf gaan de kiezen ook wisselen, zodat er een compleet, permanent gebit ontstaat.
Verzorg de mond goed!
De achterste kiezen komen al vroeg door, dus houd dit met een jaar of zes al in de gaten. Kiezen zijn kwetsbaar en moeten vanaf het begin al goed gereinigd worden, zodat tandbederf geen kans heeft. Tanden van jonge kinderen zien er eerst nogal eens gekarteld uit, maar dit verdwijnt met de jaren doordat het gebit aan slijtage onderhevig is. Voor een optimale mondverzorging voor, tijdens en na het tanden wisselen, leest u hier alles over tandenpoetsen.
Naar de tandarts tijdens het tanden wisselen
Het doorkomen van de tanden kan een venijnige pijn veroorzaken bij uw kind, maar dit is normaal. Het tandvlees kan wat opzetten en bij kleine kinderen signaleert u ook eenvoudig een rode wang, koorts en kwijlen. Het trekt vanzelf weer weg, maar soms is het verstandig een tandarts te raadplegen. We zien u graag in de volgende gevallen:
* Een kind wisselt niet, terwijl hij of zij al 8+ is;
* De blijvende tand groeit achter de melktanden, omdat deze laatsten nog niet losgeraakt zijn;
* Indien er opvallend kleurverschil zichtbaar is tussen tanden en kiezen;
* Uw kind heeft extreme pijn voor lange tijd tijdens het wisselen.